Painonnosto on aina ollut laji, johon on helppo hypätä mukaan. Harrastaminen on halpaa ja salilla on tilaa kaikille ikäluokille ja sukupuolille. Jokaiselle koolle on paikkansa ja painonnoston kylkeen on mahtunut aina useampi harrastuksia. Samaan aikaan lasten aikaista erikoistumista lajiin on arvosteltu. Tutkimukset osoittavat kiistattomasti sen, että liikunnan iloja tulee saada monesta suunnasta, jotta lapsi kehittyy motorisesti mahdollisimman laajasti sekä vältytään liikarasitukselta ja rasitusvammoilta.

Samaan aikaan tuli korona. Korona on ajanut urheilu ja liikuntaväen ahtaalle. Valmennuksesta pitää saada palkkaa ja liikunta on monen palkkatyö. Kun tuet ja rahoitus on ajettu alas, sponsorointitulojen tippuessa Suomessa lähes 25% vuonna 2020, hintalapun maksaa harmittavan usein vanhemmat.

Vanhempien tulisi siis panostaa lasten monipuoliseen harjoitteluun maailmassa, jossa ilmaisten harrastusten mahdollisuus on lähes nolla. Kun perheessä pelataan lätkää, jalkapalloa, koripalloa, yleisurheillaan ja käydään voimistelutunneilla on hintalappu lähempänä 10 000 euroa. Ja enemmistö Suomessa tienaa alle 20 000 euroa vuodessa. Jokainen voi laskea yhtälön, onko harrastaminen aidosti tasapuolista kaikille taustoista riippumatta? Pandemian jälkeen harrastamisen hinta on kääntynyt kasvuun ja hallituksen tuet liitoille ja urheiluseuroille puolestaan alaspäin.

Suomen Nuorten maajoukkueen taloudellinen tilanne on heikentynyt mm. COVID-19:n seurannaisvaikutusten vuoksi ja nuoret joutuvat pääosin itse maksamaan leiri- ja kilpailumatkojensa kustannukset. Kun lapset ja nuoret maksavat siitä, että pääsevät osallistumaan maajoukkuetoimintaan olemme ongelman äärellä. Suomalainen painonnostaja nousee siis lavalle kansainvälisissä kisoissa riippuen siitä riittääkö vanhempien tulot tai millainen oman painonnostoseuran varallisuus on. Se on väärin. Vanhempien tuloilla ja lasten harrastuksilla ei tule olla yhteyttä.

Tämän vuoksi olen päättänyt rakentaa nuorten nostajien tiimin, jolle pyrin hankkimaan tukijoita kilpailu- ja leirimatkojen kustannuksiin sekä varustehankintoihin. Myös kansainvälisiin kilpailuihin pyrkivät tiimin ulkopuoliset nuoret voivat hakea taloudellista tukea. Lähden siis rakentamaan omaa Pariisi 2024 rahoitustani jakamalla sen nuorten kanssa, ja toivottavasti kerryttäen nuorille myös omaa pottia. Lasten ja nuorten tukemisen ei tarvitse olla vastavuoroista. Se on velvollisuus.

Meillä on käytössämme painonnostosali Helsingissä ja tiimissä on jo mukana fysioterapeutteja, hierojia ja valmentajia, joten kykenemme järjestämään leiripäiviä ja treenaamaan tavoitteellisesti yhdessä.

Voit hakea mukaan tiimiin jo nyt täyttämällä alla näkyvän hakemuksen ja kertomalla tilanteestasi sekä millaista tukea tarvitset. Vanhempien tulotasot eivät vaikuta hakemukseen negatiivisesti eikä positiivisesti.

Tuen saamiseksi hakijoilta edellytetään esimerkillistä käytöstä myös painonnoston ulkopuolella.

Anni Vuohijoki

HAKUAIKA TAMMIKUU 2022 loppuun

Hakulomake

Kerro tilanteestasi mahdollisimman tarkasti. Alaikäisiltä tiimiin hakemiseen vaaditaan myös huoltajan suostumus.