Puolan MM-kisojen jälkeen saimme lukea valitettavasta uutisesta. 75-kiloisten naisnostaja Olga Zubova oli jäänyt kiinni kielletyistä aineista ja näin ollen hänelle langetettiin kahden vuoden kilpailukielto.

Testi oli tapahtunut 25.10.2013, joten MM-kisoissa tehty tulos mitätöitiin. Käry oli yllättävä, sillä Venäjän maajoukkueen huippunostajien käryt ovat loppujen lopuksi harvinaisia.

Erikoisena pidin itse sitä, että Zupova harjoitteli edelleen maajoukkueen mukana. CLICK. Kaiken kruunasi joulupyhien Pietarin kilpailut, jossa Olga tyylitteli 130 ja 165 kiloa. Zubovan käry loppuu 25.10.2015.

Venäjän järjestelmä näytti siis kirjaimellisesti ahteriaan WADAn järjestelmälle heti suuren dopingvyyhdin keskellä. 

Miten tämä voi edes olla mahdollista?

Samaan aikaan keskusteltaessa tiukennetuista dopingsäännöistä (esimerkiksi 500 000 dollarin maksut 9 nostajan kärystä)  voidaan huomata, miten suuret painonnostomaat vähät välittävät säännöistä. Kirsikkana kakun päällä odotan innolla, miten Kiinan huippunostajien  Liao Hui ja Lu Xiaojun testikieltäytymisen USAn antidoping-järjestön kanssa etenee.

En ymmärrä, miten kansainväliset liitot voivat sulkea silmänsä tapahtumilta, jotka on avoimesti kuvattu ja julkaistu. Mielenkiintoista tässä on totuus siitä, että suomalaisen urheilijan toimiessa vastaavalla tavalla, langetettaisiin uudet sanktiot heti. Suomessa dopingsäännöstöä tiukennetaan jatkuvasti ja uusin pykälä on seurojen ja valmentajien vastuu mahdollisissa dopingtapauksissa. Näihin uudistuksiin pääsee tutustumaan vaikka tästä.

Suomalainen dopingjärjestelmä on kaikessa tiukkuudessaan hyvä, ja voisin väittää että suurin osa meistä, suomalaisista urheilijoista, täyttää ADAMSia (lähes) mielellään ja eivät näe ongelmaa kotona tehtävistä testeistä.  Kuitenkin toivoisin meidän ADTn herättävän keskustelua kattojärjestön suuntaan, miten voi olla mahdollista, että suuret maat voivat toimia omien halujensa mukaisesti. ADTn ja sitä kautta WADAn pitäisi suojella urheilijoita eriarvoisuudelta ja olla tarkkana siitä, että heidän laatimiaan sääntöjä noudatetaan. Nyt nähty toiminta vie valitettavasti koko meidän lajiltamme pohjan uskottavana urheilulajina.

Anni

Similar Posts