Tempaus paranee tempaamalla
Tempaus paranee tempaamalla

Harjoittelu, palautuminen ja ravinto. Käytännössä katsoen yhden laiminlyömällä ei mikään muukaan osa toimi. Seuraavassa kirjoitussarjassa käsitellään siis näitä kehittymisen osa-alueita.

Kävimme Jessen kanssa tiukkaakin tiukemman keskustelun hänen jaettuaan linkin sloganilla ” The reason crossfit athletes make good weightlifters is because they don’t only weightlift” .

Totesin hänen olevan väärässä. Kuitenkin pitkällisen keskustelun jälkeen totesimme molemmat, että monipuolisuus on valttia. Hänen käsityksensä painonnostoharjoittelusta oli kuitenkin, että me elämme tangon kanssa 20 tuntia viikossa. Väärin. Tavoitehakuinen painonnostoharjoittelu sisältää paljon muutakin kuin maksimitempauksia.

Astukaamme keskustelun alkujuurille:

KLIK

Tiivistetysti teksti käsittelee sitä faktaa, että jenkkien painonnostokulttuuri on noussut huimasti Crossfitin suosion myötä. Crossfit on siis 2003 alkunsa saanut kuntoilumuoto, joka sekoittaa useita lajeja keskenään ja pyrkii täysvaltaiseen fyysiseen suorituskykyyn. Tarkennettakoon, että fyysisiä ominaisuuksia ovat nopeus, voima, liikkuvuus ja kestävyys.

Kirjoituksen takana on ajatus, että Crossfit tekee painonnostajista parempia eli heidän vähentäessään painonnostoa ja siirtyessään monipuolisuuteen myös tulokset nousevat. Tekstissä on nostettu esiin monia hyviä naisnostajia, jotka ovat tulleet Crossfitin kautta painonnostoon. Mutta onko CF sitten todellinen syy siihen vai mistä tämä johtuu?

Ensimmäiseksi totean, ettei USA ole suuri painonnostomaa. On oikeastaan erittäin hämmentävää, että yhdestä maailman suurimmista valtioista ei tule kilpailukykyisiä painonnostajia. Tulokset, joita kirjoituksessa heitellään, ovat hyvää kansallista tasoa, mutta siirryttäessä Yhdysvalloista esimerkiksi Etelä-Amerikkaan tulee seinä vastaan.

Kuitenkaan syy siihen, että nostajat nousevat hyviksi ei ole Crossfit. Syy on monipuolisuus, ja voitaisiin todeta vanhojen huippunostajiemme tehneen jo 30 -vuotta sitten Crossfit-harjoittelua. Meillä sitä kutsuttiin peruskuntokaudeksi tai tuttavallisemmin kuntopiiriksi. Se on ollut monen yleisurheilijan arkea ja sitä se on myös ollut painonnostajille, jotka ovat aloittaneet harjoittelun nuorena. Kuitenkin Suomessa ja uskaltaisin epäillä, että myös jenkeissä, trendinä on, että lajin pariin tullaan vasta myöhäisheränneenä. Tällöin lajin tekniikan hioutumiseksi vaaditaan aikaa, joka syö monipuolisuutta. Nämä “maajoukkueeseen nousseet crossfittaajat” eivät oikeastaan ole crossfittaajia. Tuskin kukaan on aloittanut urheilu-uraansa CFn kautta, vaan he ovat siirtyneet yleisurheilusta, telinevoimistelusta tai muusta vastaavasta ensi CFn pariin ja sitten sieltä löytäneet paikkansa painonnostossa. Suomestakin löytyy esimerkkejä. Essi Koskinen on entinen yleisurheilija, Saara Leskinen on entinen telinevoimistelija, Meri Ilmarinen on entinen yleisurheilija kuten myös minä olen entinen yleisurheilija. Monipuolisuus on synnytetty jo lapsena, jolloin kehonhallinta on jo opittu, eikä sitä tarvitse opetella enää vanhemmalla iällä.

Oma kantani on siis: CF ei tee painonnostajista parempia, vaan jämähtänyt tapa tehdä vain yksipuolista harjoittelua aikaan saa, että crossfitin kautta lajin pariin tulleet nousevat nopeasti huipulle pienissä painonnostomaissa. Itse asiassa CF ei tarjoa mitään uutta harjoittelulle vaan se yhdistää telinevoimistelun, yleisurheilun, painonnoston ja voimanhankinnan. Kun muistelen omien yleisurheiluvuosieni harjoittelua, se oli hyvin pitkältä samanlaista. Nakkilan Viressä oli säännöllisesti telinevoimistelupäiviä, painonnostoa tehtiin kuntosalilla ja myös pitkät aerobiset kuuluivat ohjelmaan. Eli minulle CF ei ole mitenkään mullistavaa. Ainoa asia, jonka olisin tehnyt toisin, olisin halunnut oppia kunnolliset painonnostotekniikat jo nuorena yleisurheiluvaiheessa, jolloin oikeat tekniikat olisivat tukeneet uraani yleisurheilijana paremmin sekä nyt siirryttyäni täysin painonnostoon, ei minun tarvitsisi tapella tekniikkaongelmien kanssa.

Eli puhuessani monipuolisuudesta en nyt puhu CF harjoittelusta. Puhun monipuolisesta harjoittelusta kohti parempaa kuntoa, tehokkaampaa voimantuotantoa tai vaikka paremmaksi voimanostajaksi.

Olen aina sortanut voimanostajien tapaa harjoitella kolme kertaa viikossa samalla kaavalla vuodesta toiseen monipuolisuuden sijaan. Pystymme harjoittelemaan enemmän, pitämään intensiteetin korkeammalla ja kehittymään tasaisesti, jos harjoittelumme on laajaa. Toki tempaustekniikka ei parane kuin tempaamalla, mutta kehonhallintaa voi harjoitella myös esimerksiki telinevoimistelulla. Oman valmentajani kanta onkin aina ollut, että tärkeimmät harjoitteet tehdään muualla kuin salilla. Kuulanheitot, hypyt, aamulenkit, sulkapallot ynnä muut oheisharjoitteet* tekevät siitä painonnostosta tehokkaampaa ja sitähän me haluamme? Kun harjoitusvuosia on takana paljon, saadaan nostamista paremmaksi helpoiten oheisharjoitteilla.

*Oheisharjoitteella tarkoitetaan niiden fyysisten ominaisuuksien kehittämistä, joita suoranaisesti ei omassa lajissaan pysty yksipuolisesti kehittämään, mutta mitä lajissa kuitenkin tarvitaan.

Harjoittelu

Jokaisen harrastajan ja urheilijan pitää siis  osata harjoitella. Jotta nämä kolme peruspilaria ovat vakaat, tulee harjoittelun olla monipuolista, järkevää ja hyvin jaksotettua. Harjoitustekniikat tulee olla hyvät, jotta harjoittelu itsessään ei kuluta tai aiheuta loukkaantumisriskiä. Varsinkin painonnostossa tämä tulee esille. Jos tempaustekniikka on huono, se kuluttaa olkapäitä, jolloin vammat ja säryt tulevat takavasemmalta. Jos liikkuvuutesi ei riitä syväkyykkyihin, lisää liikkuvuutta ja muokkaa tekniikkasi sellaiseksi, ettei se kuluta kroppaasi. Jos kyykkyjen jälkeen jalat ovat jumissa, on palauttava harjoittelu tärkeää.

Painot pitää siis valita siten, että pystymme harjoittelemaan 4 viikon jälkeenkin. Jos tekniikka ei anna periksi isoja painoja, voidaan voimaa hankkia apuliikkein ja oheisharjoittelulla. Muistakaamme, että jokainen tankojumppa on tärkeä, kuten myös jokainen kuulanheitto ja hyppyharjoitus.

Jos et harjoittele, et kehity. Jos harjoittelet tyhmästi, kehityt hetken, jonka jälkeen alkaa alamäki. Älä harjoittele enemmän kuin kilpatoverisi, harjoittele viisaammin.

 xoxox

Anni

Spartanin tuotteista nyt alennusta  :)
Spartanin tuotteista nyt alennusta :)

Samankaltaiset artikkelit