Kerroin osassa 1 valmisteluohjeita kiireiselle elämälle. Huomioitavaa on, että ennen kiireen tulemista siihen pitäisi varautua. Jos syksy on ollut katastrofaalinen ei koko joululomaa kannata kuluttaa maaten sohvalla huokailen vaan lomalla kannattaa varautua tammikuussa alkavaan työputkeen. Vaikka ajatus tuhlatusta lomapäivästä tuntuu vastenmieliseltä, lomasta nauttii enemmän jos takaraivossa ei naputa orastava kiire.
1. Kalenteri kuntoon
Monelle tämä tarkoittaa koko kalenterin täyttämistä maanantaista sunnuntaihin. Sen sijaan, että aloitat laittamalla kasapäin menoja, aloita merkitsemällä viikonloppuja ja viikkoja, jolloin et suunnittele mitään. Varsinkin itselleni on ollut ongelmana se, että olen koulussa maanantaista perjantaihin. Perjantaina olen kentältä suoraan ajanut vetämään painonnostokoulua ja viikonloppuisin ovat olleet vuorossa seminaarit. Siihen tuli syksyllä stoppi.
Riippumatta siitä, mitä elämässämme teemme, tulisi päivärytmin koostua 8 tunnista unesta, 8 tunnista työtä ja 8 tunnista omaa aikaa. Oma aika voi olla saliharjoittelua, löhöilyä, kodin siivousta ynnä muuta sellaista. Lisäksi jokaiseen viikkoon kuuluisi mahtua yksi työtön päivä, jotta hermostomme saisi levätä. Ajatus tuntuu monesta utopistiselta, mutta jos lauantain ja sunnuntain 8h työt jakaa ma-pe välillä teemme töitä noin 11h päivässä. Tämän tulisi sisältää sitten jo kotityöt, tai kokoukseen valmistelut, opiskelijalle opiskeluihin kuuluvat kotitehtävät sekä mahdollisesti opiskeluihin kuuluvat työt. Ja näin lauantaina ja sunnuntaisin pitää olla vapaata.
Elämme kuitenkin täällä vain sen noin 80 vuotta. Sillä ajalla elämästä pitää nauttia ja vaikka kuinka rakastaisimme työtämme tai urheilua, tulee sinne viikkoihin mahtua muutakin. Jos aina pyrimme elämään kiireessä, unohdamme lopulta miksi meillä edes oli kiire. Onnellisuus ei ole kiinni rahasta, ei tavarasta tai siitä montako suomenmestaruutta saavutamme. Se on kiinni siitä, miten olemme tavoitteet saavuttaneet ja mitä matkalla on mukaamme tarttunut. Siksi on tärkeä pitää kiinni omasta arvomaailmastamme, sillä mikään voitto tai työ ei tuo onnea, jos se ei nojaa omaan arvopohjaamme.
Onni on kuin raha. Siinä missä rikkaiden on helppo rikastua, on onnellisten helppo löytää onnea. Mutta kyse on siitä ensimmäisestä säästöstä, ensimmäisestä onnesta. Kun uskallat hymyillä kerran, hymyilet uudestaan. Kun uskallat olla onnellinen, olet onnellisempi seuraavana päivänä. Älä pelkää surua, äläkä murehdi turhaan. Keräämällä onnesta energiaa, jaksamme vaeltaa pimeimmänkin ajan yli.
2. Opi sanomaan ei
Tämä sana on monille aktiivi-ihmisille vaikeaa. Ei on sana, jota pitää osata käyttää, jos haluaa välttää uupumuksen. Aina ei tarvitse ehtiä eikä aina tarvitse olla se, joka pelastaa tilanteen. Ongelmana on monet lähellämme elävät ihmiset, jotka ovat tottuneet siihen, että jotain saadaan aina järjestettyä ja heille tuon ei:n sanominen on vaikeaa. Mitä läheisempi ihminen, sitä enemmän ei loukkaa, vaikka asian luulisi olevan aivan toisin päin.
Kuitenkin meidän tulee pitää kiinni omasta vapaa-ajastamme, omista suunnitelmista ja omasta hyvinvoinnistamme. Vain siten olemme onnellisia, ja todellisuudessa ne oikeasti läheiset haluavat sitä. Meille tärkeät ihmiset toivovat meidän jaksavan arjessamme, elävän onnelliset elämän ja he eivät halua kuluttaa meitä loppuun. Toki yrittäjänä ei voi muuttua ei-henkilöksi, mutta terve tietoisuus omasta jaksamisesta on ehdottomuus. Lisäksi laatu kärsii, jos määrä ylittää jaksamisemme. Tämä pätee kaikessa elämän osa-alueissa.
3. Nuku
Nostan trendikkään unen ohjeiden joukkoon, sillä sitä tehokkaampia olemme, mitä paremmin nukumme. Uni on aivojemme puhdistusaikaa. Unen aikana aivonesteet liikkuvat, vahingoittuneet solut poistuvat ja muistimme järjestyy. Jos emme nuku, joutuu aivomme ylirasitustilaan. Unen tulisikin olla jaksamisen perusyksikkö, josta emme tingi. Oikeastaan mitä tiukemmat aikataulut, sitä tarkempi unirytmimme tulee olla. Puolen tunnin päiväunilla voimme mahdollistaa oppisimisprosessin nopeutumisen ja pitkät yöunet takaavat, että opitut asiat jäävät muistiin.
Minä olen itse luopunut jo aikoja sitten yölukemisesta, sillä haitat ovat hyötyjä suuremmat. Lopetan ajoissa ja luen vähemmän, sillä olen huomannut miten nämä asiat jäävät paremmin muistiin. Opiskelen aina ajan puitteissa, eli antamani opiskeluajan ylitys ei oikeastaan tuo minulle mitään lisäarvoa. Sama pätee harjoitteluun. Jos joudun tinkimään jatkuvasti yöunista, on minun turha harjoitella kello 07 aamulla, sillä lopulta aamureenistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Huomattavaa on, että nämä kaikki ovat yleistyksiä. Jos tiedät saavasi ison projektin valmiiksi kahdessa tunnissa, on ehkä järkevämpää tehdä se ja nukkua levollisin mielin yö, kun siirtää se syrjään odottamaan seuraavaa päivää. Kuitenkin joka iltana ei voi olla poikkeustapausta.
Lukekaahan Aivosäätiön juttu unesta. Meidän aivomme ovat moninainen, mutkikas kokonaisuus.
4. Pysähdy hetkeksi ja anna ajatuksesi virrata
Kiireessä avaimet unohtuvat sisälle ja kampaamoaikakin jäi merkkaamatta kalenteriin. Jos emme voi mahdollistaa päiväunia, tulisi meidän kuitenkin pysähtyä hetkeksi joka päivä ja antaa aivoillemme työrauha. Matkustan itse mielelläni julkisilla, sillä voin laittaa kuulokkeet korville ja kuunnella rauhoittavaa musiikkia. Näin ajatukseni virtaavat ja monet asiat ovat paremmassa järjestyksessä. Vaikeissa päätöksissä tämä auttaa usein. Työpaikalla pois ruudulta kääntyminen ja ulos katselu ovat omiaan antamaan aivoillemme hieman happea ja aikaa ryhdistäytyä. Tämä selkeyttää ajatuksiamme paljon.
5. Kuuntele heitä, jotka ovat lähellä
Yleensä emme itse näe, milloin vauhti on liian kovaa. Kuuntele siis ympärillä olevia. He näkevät sinun jaksamisesi yleensä paremmin. Olen monesti törmännyt siihen, että kun olisin itse vastannut vain käy hyvin, koitan järjestää, on valmentajalta tullut ehdoton ei. Ja usein ratkaisu on ollut erinomainen. Luota siis heihin, joille sinun hyvinvointisi on tärkeää.
6. Lomaile
Jokainen meistä tarvitse lomansa ja vaikka käskinkin suunnitella tuon tammikuun jo nyt, on hyvä hetki sen jälkeen sulkea kone, irrottautua sosiaalisesta mediasta ja viettää aikaa läheisten kanssa ilman työmurheita. Jokainen ansaitsee hetkiä, jolloin meitä ei tavoita ja jolloin työ- ja opiskeluasiat tuntuvat kaukaisilta. Se on vaikeaa ja huomaan itsekin helposti tarvitsevani läppärin sohvalle mukaan ja kuntopyörää ajaessa vastailen sähköpostiin, mutta se tulee lopettaa. Välillä asioille tulee laittaa piste, vaikka lause olisi vielä kesken.
Oma kevääni on aika hyvin nyt suunniteltu ja paketissa. 14.1. voitte törmätä minuun Crossfit Loviisalla sekä lisäksi Herttoniemen punttiksessa helmikuussa (TÄYNNÄ). Crossfit 8000 tunnit alkavat tammikuussa, jossa olen osana valmennusporrasta.
Lopuksi haluan kiittää kaikkia blogin seuraajia ja toivottaa vahvaa uutta vuotta. Muistakaa levätä ja kerätä energiaa ensi vuodelle!
xoxo