Zlatan Ibrahimovic – ylimielinen m***u vai prototyyppinen huippu-urheilija?

Jokaisen suomalaisen vihaama ruotsalainen, joka kaiken kukkuraksi on myös maahanmuuttaja, Zlatan Ibrahimovic lähti Yhdysvaltoihin. Ruotsin menestynein pelaaja, työmyyrä ja monitaituri saa röyhkeydellään monien karvat pystyyn. Kuka hän luulee olevansa?

Zlatan pitää Los Angelesista ja on aina pitänyt. Hän mietti pitkään, miten näyttäisi Losille sen, kuinka paljon pitää kaupungista. Hän päätti antaaa kaupungille lahjan, itsensä. Zlatan tuli kaupunkiin, ja osti mainoksen LA Timesistä. Dear Los Angeles, you’re welcome

Zlatan ja tuhansien tarinoiden mies. (Kuva DailyMail)

Ylimielinen mutta kuitenkin niin karismaattinen Zlatan on rakentanut ympärilleen muurin, jonka paksuus vetää vertoja Kiinanmuurille. Hän kerskailee, mutta samalla nauraa itselleen. Hän käyttää huumoria pehmentääkseen sitä faktaa, että hänen ylivertaisuutensa urheilijana nojaa lähes yksinomaan hänen identiteettiinsä.

Mieleeni hiipii eräs suomalainen supertähti. Kimi Räikkönen, Jäämies, on luonut itsestään mediakuvan, joka ei vastaa ollenkaan hänen persoonaansa. Tämä on pääteltävissä hänen videoistaan ja kuvistaan Instagramissa, jossa ennen todella tarkasti yksityiselämäänsä vaaliva F1-kuljettaja on aloittanut jakaa osia myös oikeasta elämästään.

Kimi “Jäämies” Räikkönen perheineen (Kuva Instagram)

Räikkönen ja Zlatan ovat molemmat erikoisosaajia oman elämänsä hallinnassa. Molemmat vaativat erinomaisuutta ennen kaikkea itseltään. He leikittelevät tavoitteilla ja erinomaisuudellaan tehden itsestään yli-ihmisiä. Kumpikaan ei tyydy siihen, mitä he tekevät. He näkevät sen, mihin he voivat pystyä. Mutta saavutetaanko tällaisella itsensä jahtaamisella mitään?

Huippu-urheilijan tärkein työkalu on aivot

Haluaisin kirjoittaa tähän sydän, mutta sillä ei ole mitään muuta merkitystä, kuin pumpata verta kehoomme, joten siirtykäämme todellisille juurille eli ajatusmaailmaamme. Lahjakkuus on suurelta osan vain lapsena opittuja taitoja. Siitä syystä oma motivaatio ja siihen, millaisena itsemme näemme, ovat tärkeimpiä työkalujamme jo lapsena. Jos emme lapsena saa yrittää, uskoa ja unelmoida, on aikuisena vaikea oppia tätä taitoa.

Opi hyväksymään häviämisen mahdollisuus

 

Minä vierastan sitä, että häviämistä ei ole olemassakaan. Jos pelkäämme epäonnistumista emmekä osaa hävitä, emme voi osata myös voittaa. Tämä ei tarkoita, että häviämisen tulisi tuntua hyvältä. Minun ei ole “annettu voittaa” lapsena eläessäni kahden isoveljen kanssa. Opin elämään sen kanssa, että olen heikompi. Minusta piti tulla siis nokkelampi.

Kun hyväksymme sen tosiasian, että  kykenemme vaikuttamaan vain omaan tekemiseemme ja osaamisen tasoon, ymmärrämme myös, että voiton avaimet ovat vain niiltä osin meillä, joka tulee omaan tekemiseemme. Hyväksy siis se, että sinusta tulee paras versio itsestäsi.  Se riittää sinun erinomaisuuteesi.

 

Älä tyydy keskinkertaisuuteen

Älä ole tyytyväinen siihen, että olet keskinkertainen. Älä tyydy siihen, että jäät toiseksi. Älä lopeta tavoittelemasta tähtiä, vain siksi että kävit jo kuussa. Varsinkin taito- ja tekniikkalajeissa, jokaisella toistolla on merkitystä. Kun pyrit aina parhaimpaasi, vaikka vain ajatustasolla, kehität oppimista erinomaiseksi.

Tyytyväinen tulee olla, mutta muista, että matka jatkuu vielä. ROBERT GHEMENT

Kun haluat suoriutua erinomaisesti ja pyrit jokaisella toistolla, hypyllä, askeleelle kohti täydellisyyttä, olet askeleen lähempänä kehitystä. Jos harjoittelet asioita vain siksi, että ne löytyvät harjoitusohjelmasta ja haluat suoriutua, teet itsestäsi keskinkertaista. Pyri aina keskittymään ja olemaan läsnä. Vaikka jokainen toistosi ei olisikaan täydellinen, olet jo ajatustasolla saavuttanut parempia harjoitteita.

“Ole armollinen ja anna itsellesi aikaa oppia. Muista kuitenkin, että jokaisella toistolla voit oppia paremmaksi vain pyrkimällä täydellisyyteen.”

Kunnioita kilpakumppaneitasi

Älä pelkää muiden luovuutta, paremmuutta ylpeyttä tai ylimielisyyttä. Kunnioita parempiasi, koska he pakottavat sinut kehittymään. Kilpailu parantaa sinua, koska et voi tyytyä keskinkertaisuuteen vaan sinun tulee pärjätäksesi parantaa omaa osaamistasi.

“Suomessa on unohdettu mitä aito, oikea tasa-arvo on. Tasa-arvo on sitä, että kaikki lähdemme samalta viivalta, ei sitä että tulemme samaan aikaan maaliin.”

Tasavertaistamisen tullessa tasa-arvon tielle, urheilun lisäksi kärsivät myös ammattikunnat sekä eläminen ylipäätään. Ilman erinomaisia yksilöitä ei syntyisi uusia maailmanennätyksiä ja Suomen ennätyksiä. Emme kehittäisi uusia lääkkeitä tai puhdistaisi meriä muovista. Usain Bolt on pakottanut jokaisen sprintterin harjoittelemaan älykkäämmin ja kehittymään. Jos meillä ei ole kilpailua, ei meillä ole kehitystäkään. Tästä syystä kilpakumppanisi ja heidän flow on suorassa suhteessa omaan tekemiseen. Älä siis välttele kilpailua, vaan opi käyttämään sitä hyväksi.

Kiitä kilpakumppaneitasi, sillä he pitävät sinut liikkeessä. Kuva: Jussi Jokinen Studio360

Älä luovuta, mutta opi pitämään tauko

Luovuttaminen ei ole ratkaisu, mutta opi pitämään tauko ja ottamaan etäisyyttä. Ahdistukseen johtava menestymisen pakko ei johda toimintaa. Pilko tavoitteita, askel askeleelta lähesty niitä. Jos väsyttää, muista ottaa hengähdystaukoja. Meidän unelmillamme ja tavoitteilamme ei tule koskaan olemaan parasta ennen päivänmäärää, jos et ole itse niitä asettanut.

On kuitenkin tosi asia, että kaikista meistä ei tule astronautteja. Siksi omien tavoitteiden puntarointi on hyvää ja tervettä. Opi pitämään tauko ja katso elämääsi eri näkökulmasta. Motivaation ylläpidonkin kannalta urheilusta on hyvä välillä hengähtää, jotta palaamme takaisin omiin haluihimme. Kyse on kuitenkin nautinnosta ja siitä, että me olemme itse valinneet sen, että haluamme tulla erinomaiseksi omalla sarallamme.  Emme tule erinomaiseksi vain siksi, että se luki harjoitusohjelmassa.

 

Meillä jokaisella on oma erinomaisuutemme, se pitää vain löytää

Lahjakkuutta on monenlaista ja kuten totesin suurin osa on vain opittuja taitoja. Me kaikki emme ole kirjaviisaita, eikä meidän tarvitsekaan olla. Kädentaituri voi tulla maailman mahtavimmaksi koruntekijäksi, kirvesmies olla koko rakentamisen mullistava monitaituri. Siksi ihmisen arvoa ei tule koskaan mitata rahassa tai opintojen määrässä. Jokaisella meistä on kykyjä ja lahjoja. Kyse on vain niiden löytämisestä ja valjastamisesta.

Jos opimme nauttimaan elämästämme ja teemme asioita, mistä pidämme, olemme motivoituneempia kehittymään. Siksi pidän myös lasten ja nuorten erilaisia työssäoppimisvaiheita, urheilulajien lajiyhteistyötä ja luovuuden tukemista äärettömän tärkeänä. Jokaisella meillä on paikkamme maailmassa, mutta meidän tulee vain löytää se.

Keskinkertaisuus tappaa eriomaisuuden

Näin viisaasti lausui ystäväni toissapäivänä minulle. Keskinkertaisuus tappaa erinomaisuuden koska mikään muu ei ahdista ihmistä kuin toisen ihmisen erinomaisuus. Siksi minä vihaan Zlatania. Hänen hymynsä, karsimansa ja itsetietoisuutensa saa minut näyttämään turhakkeelta. Epävarmuus ajaa ihmisen pelkäämään.

Siitä syystä keskinkertaisena on helpompi elää ja hengittää kuin ollessaan erinomainen. Kun et herätä ihmisessä liikaa tunteita, sinun annetaan olla rauhassa. Kuitenkin urheilussa on suuressa osassa erinomaisuus. Voiko siis olla että urheilijan luonne vaatii tiettyä itsehyväisyyttä ja oman egon pönkittämistä, jotta suurin tekijä, sinä itse, uskoo menestykseesi?

Nöyränä suomalaisena ajatus tuntuu vaikealta, mutta Zlatania katsoessa loistavalta. Hän nauraa omalle ylimielisyydelleen, koska tietää sen, että se on kuori, jonka hän on rakentanut. Siihen kuoreen hän uskoo ja on valmis tekemään töitä, koska hän on se, joka haluaa tehdä maalin 40metristä. Kuten hän totesi, tavalla jolla pelaan tullaan tunnetuksi. Hän toteaa omaavansa mentaalista vahvuutta, joka kantaa hänet hyviin suorituksiin, olisi hänen lajinsa ollut mikä tahansa Hän ei puhu sanallakaan omasta fyysisestä erinomaisuudesta ainoastaan ajatuksista omasta minästään. Zlatan Ibrahimovic osaa vastata kysymykseen – kuka minä olen.

Joukkue koostuu yksilöistä.

 

Ilman yksilötason osaamista, ei joukkue voi kasvaa voittavaksi. Zlatan on kuitenkin joukkuepelaaja, ja sanoessaan tekevänsä myös joukkuetovereistaan supertähtiä, hän todella tarkoittaa sitä. Koska totuushan on, että erinomaiset pelaajat kasvattavat ympäristönsä erinomaisuutta. Ja erinomaisella pelaajalla en tarkoita vain pallotaituruutta, vaan tapaa saada joukkue ympärillä innostumaan, nostaa muiden toimintaa, kannustaa ja kehittää. Koska joukkuelajeista on kyse siitä, kuka tarjoilee sinulle parhaat syötöt. Mitä paremmaksi rohkaiset vierellä pelaavia pelaajia, sitä uskomattomammaksi teet heidän lisäksi itsesi. Koska kahden tasavertaisen pelaajan kohdatessa, pallon pitää se pelaaja, joka uskoo itseensä eniten. Se, jolla on röyhkeimmät harhautukset ja tieto siitä, mitä hän on tekemässä.

Joukkue koostuu yksilöistä. Kuva: Painonnostoliitto

Ehkä joukkuelajit eivät sittenkään eroa yksilöurheilusta niin paljoa, mitä on luultu. Ehkä joukkuelajien nöyryys on väistymässä ja tilalle tulee yhteisö, joka kasvattaa yksilöistään huippuosaajia, jossa erinomaisten yksilöiden joukkue, kykenee näkemään toisen hyvyyden myös omaksi vahvuudeksi. Ei Mikael Granlund ajatellut kertaakaan syöttävänsä Venäjää vastaan. Hän ajatteli tekevänsä maalin. Hän halusi olla ratkaisija. Siinä hetkessä ei ei elänyt joukkuepelaaja.

Katkeruus ei kasvata mutta voittamisen nälkä ratkaisee

 

Uskalla sanoa ääneen, että tavoittelet suurta. Koska jos emme itse uskalla sanoa sitä, ei sellaista voi edes tapahtua. Jos joka päivä totean olevani väsynyt ja poikki, huomaan makaavani jo kolmatta viikkoa sohvalla. Sen sijaan totean, että työt pitää tulla tehdyksi, ja käärin hihat olen askeleen lähempänä kesälomaa. (Huomatkaa tämä lähes metaforinen tilanne omasta lähimenneisyydestäni)

Kun uskallan kannustaa ympärillä olijoitani, ja puhaltaa heihin uskoa paremmasta, voin samassa imussa pyyhkäistä itseni mukaan myös sellaiseen kehitykseen, jollaista en ole hetkeen nähnyt. Häviöstä ei voi olla vihainen kuin itselleen. Voittoon on tarvittu aina myös ympäristöä. Ja ympäristö koostuu myös muista, sinua lahjakkaammista, erinomaisuuteen pyrkijöistä.

Ymmärsin tänään asioita. Minusta tuli Zlatan fani.Ei siksi, että hän päästää suustaan välillä omaan ajatusmaailmaan kuuluvia sammakoita, vaan siitä syystä, että hänen tapansa elää urheilua, on kylmähermoisuudessaan ihailtavaa. Jatkossa aion uskoa itseeni, koska olen ainoa ihminen, jonka se tulee tehdä.

Xoxoxo

Anni

Samankaltaiset artikkelit